Ekspertlån

Lån fra 3.000 til 75.000,- kr

 

trustpilot-5-star

9,6 ud af 10

Ansøg om lån nu

Hvad er din kreditværdighed

Alt om kreditværdighed

Når man undersøger muligheder for at låne, så støder man konstant på begrebet ”kreditværdighed”. Hvis du vil have et lån i banken, så er der stor sandsynlighed for, at din kreditværdighed skal bedømmes før et lån overhovedet kan komme til overvejelse.

For mange betyder kredittjekket, at de får afslag på at låne. Det kan være en frustrerende oplevelse, men det er ikke for sjov at bankerne vælger at afvise nogen. En kreditvurdering er nemlig særdeles relevant i forhold til at vurdere, og banken kan få sine penge tilbage. I sidste ende er banken nemlig en forretning, og det betyder også, at de ønsker at tjene penge.

Der er andre muligheder for at låne, hvis du får afslag i banken, men først er det relevant at vide, hvorfor du fik afslag.

Din evne til at betale tilbage

Når banken skal vurdere din kreditværdighed, kigger de først og fremmest på din nuværende, økonomiske situation. Det gøres så de kan vurdere, om du både kan betale dine nuværende udgifter, samt de udgifter som du får, når du optager et lån. Lånet skal jo betales tilbage, og det betyder, at du i en periode vil få øgede udgifter i forbindelse med, at lånet skal betales tilbage. Hvis banken vurderer, at du har en stabil økonomi med luft i budgettet, så øger det dine chancer for at få et lån. Din økonomi kan ligeledes også påvirke dine rente, som banken er villig til at tilbyde dig – jo bedre økonomi, des lavere rente.

I bankens vurdering vil den kigge på alle indtægter. Det betyder at både job og offentlig støtte som dagpenge eller kontanthjælp bliver medregnet. Hvis du har børn bliver børnepenge desuden også medregnet. Disse indtægter bliver stillet op overfor dine udgifter til bolig, mad og diverse. Banken ser helst, at du har et rådighedsbeløb, som passer til din status. Det vil sige, at en singleperson eksempelvis har behov for et lavere rådighedsbeløb end en familie.

Dit rådighedsbeløb bliver beregnet ud fra dine indtægter, hvor alle de faste udgifter bliver fratrukket. Det beløb der er tilbage til mad, tøj, fornøjelser og lignende er dit rådighedsbeløb.

For at vurdere dit rådighedsbeløb skal du typisk stille visse oplysninger til rådighed for banken. Det betyder typisk, at du skal give dem din årsopgørelse, lønsedler og meget gerne et gennemarbejdet budget.

Din vilje til at betale tilbage

Din kreditværdighed er ikke den eneste ting, som bliver vurderet, når man skal godkendes til et lån, hvilket kommer bag på mange danskere. Din kreditværdighed er en måde at måle dine evner til at betale et lån tilbage, men banken kigger også på din vilje til at betale tilbage.

For at vurdere din vilje til at betale et lån tilbage kigger banken på eventuelle tidligere lån. Derudover undersøger de også, om du har orden i din økonomi – eksempelvis at du ikke ofte overtrækker din konto. Med andre ord er det ikke kun vigtigt om du har penge nok i økonomien. Du skal også kunne forstå at prioritere rigtigt.

Endeligt tjekker banken også, om du står i RKI eller et andet debitorregister. Hvis du står i RKI kan du ikke få et lån og vil automatisk blive afvist. Dette sker ligegyldigt hvor god resten af din økonomi er.

Bankens sikkerhed

Banken er ikke interesseret i at låne penge ud til personer, som ikke betaler gælden tilbage. Derfor tjekker de både din evne og din vilje til at betale gælden tilbage. Hvis du skal have et stort lån til forbrug, kan banken imidlertid godt finde på at kræve, at der skal stilles yderligere sikkerhed, for at lånet bliver betalt tilbage.

Du kan for eksempel stille banken en sikkerhed, hvis du har en bolig, bil eller andre værdier, som der skaber en værdi. For banken er disse ting en sikkerhed, da de kan sælges, hvis du viser dig modvillig eller ude af stand til at betale din gæld. Dette garanterer for banken, at de får deres penge tilbage, hvis de låner til dig.

Hvis du eksempelvis ønsker at låne til en bil, så stilles der også en vis sikkerhed for bankens penge, da bilen også vil kunne sælges, hvis du ikke betaler tilbage. Derfor kan du meget vel opleve, at du kan få lov at lånere mere til end bil end til almindeligt forbrug.

Kviklån dropper kreditværdighed

Der er hvert år mange danskere, som bliver afvist lån, fordi deres kreditværdighed ikke er acceptabel. Der er mange forskellige årsager, men ofte skyldes det alder, ustabil jobsituation eller lignende. Det skyldes især, at banken helst siger nej, hvis der er tvivl om et lån.

Lånemarkedet byder også på et væld af forskellige kviklån. Her er vurderingen af kreditværdighed droppet til fordel for hurtig ekspedition. I praksis betyder det, at man kan have sit lån allerede dagen efter, at man søgte. Det gør kviklån til den absolut hurtigste type lån, og samtidig letter det omkostningerne til ekspedition væsentligt.

Hvis du overvejer et kviklån, bør du være opmærksom på, at renten er væsentligt højere end i banken. Det skyldes, at udlåneren ikke har samme garanti for at du kan betale lånet tilbage som eksempelvis en bank ville have. Alligevel vinder kviklån mere og mere popularitet blandt danskerne.

Kviklån er ikke så farligt som det lyder, men du skal være opmærksom på renten. Sørg for at udregn, hvor meget du skal betale for lånet, og vær sikker på, at du kan betale det tilbage. Som tidligere nævnt bliver der ikke lavet en kreditvurdering, når du optager et kviklån, så derfor er det vigtigt, at du laver en kreditvurdering af dig selv. Med andre ord skal du være sikker på, at din økonomi kan bære tilbagebetalingen af det kviklån, som du har optaget. Hvis du kæmper med at få hverdagen til at hænge sammen økonomisk, så er et kviklån næppe en god idé for dig eller din familie.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

!