Få råd til økologi i hverdagen – 3 tips

Danmark er i disse år vidne til en sand økologibølge. Alt skal være økologisk – vores fødevarer, personlig pleje og tøj. Det er en meget ønskværdig udvikling, som vi kun håber, der fortsætter. Rent faktisk viser de seneste undersøgelser, at flere landmænd end nogensinde før lægger deres landbrug om til økologi – det er en udvikling, vi påskønner og opfordrer til. På trods af denne støt stigende popularitet og et større udvalg af økologiske varer er priserne stadig betydeligt højere end de konventionelle alternativer. En økologisk mælk kan eksempelvis sagtens være 3, 4 eller hele 5 kroner dyrere end alternativet. Netop af denne økonomiske årsag fravælger mange danskere at købe økologisk, hvilket er synd og skam – flere studier viser jo netop, at økologi er sundere, smager bedre og er mere skånsomt mod dyr, planter og vores planet. I dette blogindlæg har vi samlet tre gode råd til, hvordan du får råd til mere økologi.

Tag et mikrolån, og få råd til mere

Det virker måske ikke som verdens bedste idé at låne penge for at få råd til økologiske varer, men der er faktisk mening med galskaben. Jovist, det er ikke gratis at låne penge, men i dag er mulighederne uendeligt mange flere end for blot få år siden. Du kan nemlig optage et kvik- eller mikrolån, der er en låntype, hvor udbetalingen er lynhurtig og beløbene små. Renterne er til at betale, og du skal ligeledes ikke frygte tårnhøje gebyrer. Med et hurtigt og mindre lån får du råd til dagen og vejen – den økologiske vej, vel at mærke.

Køb økologi i gårdbutikker

Det kan være besværligt, hvis du bor i Indre By, men bor du ikke alt for langt væk fra en bondegård, kan du med fordel aflægge din lokale bondemand et visit. De fleste gårde sælger oftest økologiske varer fra deres egen matrikel, herunder kartofler, æg, kål, salat og lignende. Priserne er ofte lavere end i supermarkederne, og du slipper tilmed for at stå i kø. Det kan naturligvis ikke anbefales at køre rundt til flere forskellige gårdbutikker, så hvis indkøbslisten er lang og omfattende, bør du nok snarere vende næsen mod butikkerne.

Producer dine egne økologiske varer

Ude godt, men hjemme bedst – sådan lyder et gammel ordsprog, og hvis du gerne vil spare penge på økologi, kan du med fordel følge denne tankegang. Der nemlig stort set intet til hinder for, at du dyrker dine egne økologiske grøntsager eller opdrætter fjerkræ i din baghave. Det eneste, du skal bruge, er naturligvis frø, foder og plads – og så bør du under alle omstændigheder undersøge, om det er tilladt at have husdyr i din kommune. Igen kan det være svært at blive ”hobbylandmand”, hvis du bor i etværelses lejlighed på Frederiksberg, men har du en lille terrasse eller altan, kan du måske sætte nogle altankasser op, hvori du kan dyrke tomater, peber eller andre delikate, økologiske grøntsager. Vær kreativ med den plads, du har – du vil med garanti sætte pris på smagen af dine egne, “hjemmeproducerede” varer.
!