Forbrugslån online – er det klogt?

Mange mennesker låner penge til forbrug. Det være sig til alt lige fra rejser til nyt tøj eller elektronik. Langt de fleste gør det, fordi de ikke har kontanter til at købe dét, de har brug for. Det virker mere overskueligt at afbetale det med et lavere månedligt beløb. Nogle vil nok spørge, om ikke det er en bedre idé at spare op? Og jo, selvfølgelig er det det – hvis di har mulighed for det. På den måde sparer du renter og gebyrer, som hurtigt løber op, hvis du kun betaler lidt af månedligt. Hvis du taber din mobil, eller bilen har brug for en ny udstødning, er det ikke sikkert, at det kan vente 3 måneder, til du har sparet op. Det er netop på sådanne tidspunkter, at forbrugslån kommer ind i billedet. Vælger du at tage et forbrugslån online, slipper du for, at der bliver stillet spørgsmålstegn ved, hvad pengene skal bruges til. Hvis du står i RKI, har du i enkelte tilfælde også mulighed for at låne, som du sjældent har andre steder. Når du tager et online forbrugslån, er det ofte ikke fleksibelt. De små beløb på 100 – 6000 kr. skal du som regel betale tilbage inden for 30-60 dage. Hvis ikke du har pengene her og nu, er det værd at overveje, om det overhovedet er realistisk at nå at betale dem tilbage på så kort tid. Omvendt er der i lån fra ca. 6000 kr. og op efter en standard løbetid på minimum 12 eller 24 måneder. Hvis du låner 6000 kr. til et nyt TV online, skal du altså overveje, om du kan betale det af på en måned, eller om du vil hænge på lånet i minimum et år.

Ingen til at rådgive

Når du går i banken og søger om et lån, har du en bankrådgiver ved din side hele vejen. Det er bankrådgiverens opgave at finde ud af, om du overhovedet har økonomi til et lån på den lange bane. Siger banken nej, er der som regel en logisk forklaring på det: du har ganske simpelt ikke råd. Måske er du ikke enig, eller også venter der penge forude, som banken ikke vil tage med i deres udregninger. På den måde kan du godt have råd, selvom banken siger nej. Tænk dog godt over, hvorfor mennesker, der er uddannet i økonomi, skulle sige nej til dig, hvis du ikke har råd. Når du vælger at foretage et online kviklån, er der som regel ingen til at rådgive dig. Det er nemt og hurtigt og kan gøres helt uden at lave udregninger og budgetter. Mange kritiserer denne måde at låne penge på, da det kan gøre ondt i økonomien, når der pludselig er en ekstra fast udgift de næste måneder eller år grundet afbetaling på lånet. Mange låneudbydere har en kundeservice, du kan ringe eller skrive til. Flere steder loves der også, at du kan få hjælp til økonomiske overvejelser i forbindelse med lånet. Der er dog ingen, der kan love dig, at det er kompetente mennesker, der rådgiver dig i telefonen eller online. Derfor skal du tage rådgivningen med et gran salt og tilsætte din sunde fornuft.

Det er altid en god idé med et budget

Uanset om du bare skal låne 5000 til en ny opvaskemaskine, eller om du skal låne 40.000 til et nyt køkken, er det en god idé at lave et budget fremadrettet, så du er sikret, at du rent faktisk har råd til de månedlige afbetalinger. Sandheden er nemlig, at du sagtens kan få lånet uden at have råd. Når du ansøger erklærer du udelukkende, at du har en vis indtægt. Der er ingen krav om at afsløre sine udgifter. Derfor låner mange mennesker hvert år en masse penge, som de i realiteten ikke har råd til. Det medfører endnu større renteudgifter, så lånene bliver dyrere, end de oprindeligt var. På den måde bliver det en ond mølle, som det kan være meget svær at komme ud af. Især unge mennesker har en tendens til at låne penge, som de på den lange bane ikke ved, hvordan de skal betale tilbage. At sætte sig i gæld til op over ørerne som helt ung er meget ærgerligt, og er bestemt ikke en god start på voksenlivet.
!