Styr på økonomien

At have styr på økonomien er ikke nemt – faktisk er det ikke mange som kan prale af det. Men det modsatte er kaos, og det er der heller ikke mange som oplever. De fleste ligger lidt midt imellem, og det er nok fordi, at det ikke er et højt prioriteret område i deres liv, selvom det nok burde være det. Jo mere styr man har på tingene, des mere får man ud af hver krone der kommer ind på kontoen. Hvis alle gjorde det optimale, så ville hver person kunne spare mellem 1.500 og 2.000 kroner om måneden, og det ville i løbet af et arbejdsliv (45 år) blive til noget der ligner 800.000 kroner, som kunne være sparet op, eller brugt på noget vildt, sjovt, dejlig, spændende med mere. Folk der har styr på økonomien får oftest mere ud af livet, og har færre bekymringer. Et budget er det som du har planlagt i forhold til din økonomi, mens det som der står på dit kontoudtog, er det rent faktiske, altså det som er sket. Hvis det passer sammen, når du sammenligner tallene, så er du en af meget få mennesker. Men det meningen, at de tal skal matche, så du har styr på, at du for eksempel ikke bruger for meget i forhold til, hvad der kommer ind på kontoen.

Lav et budget

Alle voksne bør have et budget eller en økonomisk plan. Det er voksent og ansvarligt, og det giver mere ro i sjælen. Lad være med at låne penge, uden at du har et budget. Det går bare galt. Du kan lave et budget med en oversigt over indkomst og udgifter på en halv time, og det er givet godt ud. Er du mere detaljeret, så tager det et par timer, men så har du også alle måneder med, og hvornår de forskellige udgifter falder. Et detaljeret budget er langt det bedste, og det synes banken også. Det er det som viser, at der er penge nok på kontoen i alle måneder, og at der for eksempel ikke bliver underskud i en ”dyr” måned. Budgettet er din økonomiske balance mellem indkomst og udgifter. For at gøre det hele en smule bedre for dig, så skal du hver sjette måned, mindst, lave et tjek, og sikre dig, at du ikke bruger for meget, og at tallene passer. Det gør du for eksempel ved at sammenligne to måneder på budgettet med de samme måneder på dine kontoudtog. Matcher det, er der ingen grund til forandring, men gør det ikke, og der er underskud, så skal der sættes ind.

Hvad gør jeg hvis det halter

Oplever du at det ikke går som du har planlagt, så skal du gøre noget andet. Der skal altså forandring til. Det handler først og fremmest om dine udgifter, og dem skal du reducere så meget du kan, indtil du har fået rettet op på tingene. Er den helt gal, så skal du måske også kigge efter en ekstra indtægt. Du kan for eksempel spare på mobilabonnementer, aviser og blade, streaming-tjenester, forsikringer, strøm, vand og rigtigt meget på indkøb. Gå dine indkøbsvaner igennem, og lav fuldstændigt om på dem. Spis billigere, og brug ikke penge til unødvendige ting i en periode.
!