Ekspertlån

Lån fra 3.000 til 75.000,- kr

 

trustpilot-5-star

9,6 ud af 10

Ansøg om lån nu

Gode råd til lån fra venner og familie

Der er både fordele og ulemper ved at låne fra venner og familie, når man er i pengenød. Den primære fordel er, at det oftest er rentefrit, men til gengæld kan det blive en kilde til uvenskab, hvis du ikke er i stand til at betale lånet tilbage. Derfor frarådes det i mange tilfælde af låne fra venner og familie, og mange har igennem tiden måtte sande, at det er en rigtig dårlig idé. Personlige forhold og penge er sjældent en god kombination.

Hvis du har lånt penge af nogen som du kender personligt, har vi her samlet en liste med gode råd, så du kommer så smertefrit over lånet som muligt.

Tilbyd selv at betale et gebyr

Det er en stor fordel, at man ikke skal betale renter, når man låner af venner og familie, men man må ikke glemme, at man stadig benytter sig af deres venlighed. Hvis du låner af nogen som du kender, så kan det være et positivt signal, hvis du selv tilbyder at betale et gebyr for lånet.

I kan selv aftale gebyrets størrelse, og i mange tilfælde vil et mindre, symbolsk beløb også være fint. Husk på at du med stor sandsynlighed stadig sparer meget i renter – også selvom du betaler et mindre gebyr. Kort sagt kan gebyret være den ting, som gør det til en positiv oplevelse at låne dig penge.

Alternativt kan I også aftale, at der er et gebyr, som kun til betales, hvis du ikke overholder afbetalingen.

Lav en skriftlig aftale

Lån mellem privatpersoner bliver ofte problematiske, fordi de er så uformelle. Dette kan du også sagtens risikere at opleve, hvis du låner af en person, som du har et personligt forhold til.

Mange oplever at det går bedre med at låne, hvis processen bliver mere formel. Det kan eventuelt være en god idé at lave en skriftlig aftale, som begge parter har en kopi af. Dette mindsker risikoen for, at der opstår misforståelser senere hen. Det kan være svært at bevare et godt forhold, hvis den ene part skylder den anden part penge, så gør det ikke sværere ved at have uklare aftaler.

Som udgangspunkt bør den skriftlige aftale indeholde de generelle informationer som beløbets størrelse, og hvornår lånet skal være betalt tilbage. Hvis I har aftalt en afbetalingsordning, er det også en god idé at notere vilkårene i forhold til denne. Endeligt er det også en god idé at lave en handlingsplan, hvis du ikke er i stand til at betale tilbage som aftalt.

Husk på, at man sjældent har behov for en skriftlig gældsaftale, når alt forløber som planlagt. Aftalen bliver først for alvor nyttig, når tingene ikke går som planlagt. Derfor er det særdeles vigtigt, at den skiftelig aftale indeholder en handlingsplan til at håndtere dette.

Kommuniker løbende din situation

Hvis du har lånt penge af en ven eller et familiemedlem, så er det en god idé løbende at kommunikere med vedkommende. Sørg for, at de ved, hvordan det går, og om der er udsigt til, at du kan betale lånet tilbage.

Det kan være svært for dem, hvis de hele tiden skal tage kontakten. Ligeledes er der også mange, som har svært ved selv at spørge ind til de penge, som de har lånt ud. Som låner er det derfor dit ansvar at holde gang i kommunikationen.

Husk på, at de flest altid oplever en smule nervøsitet, når de låner penge ud, for der er altid en lille anelse af frygt for, at man ikke får pengene igen.

Nedton dit forbrug

Hvis du har lånt penge af en, som kender dig, så kan det være en god idé at nedtone dit forbrug. Hvis du skylder penge, kan det virke meget provokende, hvis de kan se, at du bruger penge på fornøjelser hver eneste måned.

Sæt dig i din långivers sko. For dem kan det nemlig nemt føles som om, at det er deres penge, som du bruger på fornøjelser. Med andre ord kan selv en biograftur give anledning til gnidninger, fordi det var penge, som du også kunne have brugt på at betale lånet tilbage.

Har du lånt af venner og familie, så kan det med andre ord være en god idé at nedtone dit privatforbrug indtil lånet er betalt tilbage. Det involverer også, at du bør overveje, hvad du deler på de sociale medier. Det som er en sjov aften i byen for dig, kan virke som penge ud af vinduet for den person, som har lånt dig penge.

Når lånet er betalt tilbage, kan du frit bruge dine penge, som har lyst til. Det er bare en rigtig dårlig idé at bruge for mange penge på fornøjelser, men du stadig skylder penge ud til en privatperson.

Lån pengene et andet sted

Hvis du har læst denne tekst, så er det muligt, at du genovervejer at låne af en ven eller et familiemedlem. Er dette tilfældet, kan vi kun anbefale, at du finder en anden udlåner, som du ikke har personlige relationer til – også selvom det er lidt dyrere.

Fordelen ved at vælge en professionel långiver er, at de er fuldstændig ligeglad med, hvordan du bruger dine penge, hvis bare du afbetaler som du skal. Dermed risikerer du ikke at ende i uvenskab med en person, som betyder meget for dig.

Overvejer du at låne fra et andet sted, så er det typisk en god idé at undersøge dine muligheder. Prisen for lån kan svinge meget, og det er eksempelvis oftest billigere at låne fra banken, end at få et kviklån – du kan se dine muligheder her.

Et lån fra en professionel kan også være en løsning, hvis du ikke er i stand til at afdrage hos en ven eller et familiemedlem. Ved at låne et andet sted, kan de få deres penge, og du kan vente en måned med at afdrage, til når du har penge igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

!