Ekspertlån

Lån fra 3.000 til 75.000,- kr

 

trustpilot-5-star

9,6 ud af 10

Ansøg om lån nu

Forskellen på låneprovenu og hovedstol

Låneprovenu og hovedstol – hvad er forskellen?

Er du på udkig efter et lån? I så fald vil du støde på begreber som låneprovenu og hovedstol. Begge dele er noget, der dækker over lånebeløbet – men på hver deres måde.

Inden du giver dig i kast med at låne penge, så er det en god idé at du sætter dig godt ind i forskellen på de to begreber.

Hvad er et låneprovenu?

Provenu betyder udbytte eller indtægt. Når det bruges i forbindelse med lån, så har det dog en helt anden betydning. Det kaldes normalt for et låneprovenu og det konkrete beløb, du har brug for at låne.

Det betyder, at det er et begreb, der dækker over de penge, du ønsker at stå med i hånden, når dit lån bliver udbetalt. Det er det ønskede lånebeløb, du skal angive på din låneansøgning hos låneselskabet.

Eksempel på et låneprovenu

Hvis du ønsker at låne 100.000 kr., så er det dit lånebeløb. Med et andet ord, så er det dit låneprovenu. Du skal dog forvente at der pålægges låneomkostninger, hvorfor det eksakte lånebeløb vil være højere.

Det er det samlede beløb, du skal betale tilbage, og ikke dit låneprovenu. Normalvis opkræves der både en stiftelsesprovison på ca. 2% og et kurstab, som derfor også skal indregnes, når du låner penge.

Hvad er en hovedstol?

Hovedstolen er det samlede beløb, du rent faktisk låner. Det er også dette beløb, der efterfølgende vil blive forrentet og skal tilbagebetales. Hovedstolen vil dog under hele forløbet forblive det samme.

Det vil sige, at selvom du betaler dine afdrag på lånet, så vil hovedstolen ikke blive mindre. Hovedstolen på dit lån er bestående af flere forskellige dele. Det inkluderer blandt andet følgende:

  • Kurstab
  • Låneprovenu
  • Stiftelsesomkostninger

Din hovedstol er et fast beløb, der kun vil forandre sig, hvis enten du eller din långiver vælger at ændre i de oprindelige forhold for lånet. Det kan eksempelvis være i tilfælde af en komplet omlæggelse af dit lån.

Hovedstol og restgæld er ikke det samme

Det er vigtigt, at du ikke forveksler hovedstolen med restgælden. Der er kun ét tidspunkt hvor de to beløber vil være ens, hvis der ikke er afdraget på lånet. Og det er naturligvis kun i starten, at det er aktuelt.

Din restgæld kan du udregne ved at fratrække afdrag fra din hovedstol. Desværre er der mange, der ikke er indforstået med forskellen på de to begreber – og dertil heller ikke forskellen på hovedstol og provenu.

Hvad bruges en hovedstol til?

En hovedstol bruges blandt andet i tilfælde af, at du skal finde ud af, hvad du totalt set skal have afdraget på dit lån, før du kan betragte dit lån som værende indfriet.

Med andre ord, så er der tale om lånets faktiske størrelse. Det er dog ikke ens med det beløb, du får udbetalt, og det er her, det går galt for mange. De tror nemlig at hovedstol og det udbetalte beløb er det samme.

Betaling af de renter, der pålægges dit lån, vil dertil også beregnes ud fra det givne låns hovedstol.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

!