Ekspertlån

Lån fra 3.000 til 75.000,- kr

 

trustpilot-5-star

9,6 ud af 10

Ansøg om lån nu

Få et overblik af de forskellige lånetyper

Overblik over låntyper

Når det kommer til at låne penge, så kan det være helt utroligt svært, at få et overblik, fordi der findes så mange forskellige typer. Den almindelige dansker kan have utroligt svær ved at danne sig et overblik, fordi de ikke er eksperter på området og der er mange juridiske og tekniske gloser, som kan forvirre.

Alle de mange forskellige lån har sine fordele og ulemper, som man bør være meget opmærksom på, når man står i en situation, hvor man skal optage et lån. Herunder har er der samlet en række forskellige låntyper, som du kan kigge nærmere på og danne dig et overblik.

Banklån

Når du optager et almindeligt banklån, så skal du være opmærksom på, at renten varierer en del afhængig af hvilken bank du er kunde i. Renterne hos en bank er dog typisk noget højere end hos f.eks. et realkreditinstitut. Fordi at renterne varierer fra bank til bank, så er der også åbent for, at du kan forhandle og måske få en lavere rente. Det afhænger af din økonomiske situation, alder, hvor længe du har været kunde i banken og den slags.

Det kan dog også være en idé at kontakt andre banker, når du skal optage et stort lån, for måske kan du få en bedre aftale i hus hos en konkurrerende bank. Dette kan give dig favorable vilkår og noget at forhandle med, når du skal snakke om lån med din bank. Husk blot på at banklån er dyrere end realkreditlån, så det er typisk en god idé at betale banklånet tilbage først.

Realkreditlån

Når det kommer til realkreditlån, så har man flere muligheder. Man kan væge om man vil have et fastforrentet lån, hvilke betyder, at man betaler en fast rente henover en årrække. Dette kan være f.eks. 15, 20 eller 30 år. De fleste vælger en periode på 30 år, men det varierer fra situation til situation. Hvis man f.eks. tager et tilpas lille lån, så kan det være en idé at betale det ud på 20 eller måske endda 15 år. Jo hurtigere man er gældfri, des bedre. Det kan virke som en fordel at have en fast rente i så mange år, men det er ikke uden risici. Hvis renten f.eks. stiger, så kan de obligationer, som udgår ens lån, falde i kurs. Modsat kan renten stige, således at man kan indløse til kurs 100, hvilket hjælper en til at undgå et eventuelt tab.

Så et fastforrentet lån er altså afhængig af en rimelig stabil rente, for at være en helt sikker løsning. Men stiger den kan man dog risikere at ens restgæld bliver mindre. Med en variabel rente, er det ikke muligt og det er vigtigt, at man overvejer dette, når man skal vælge sin låntype. Dog er den udgangsmæssige rente ved variabel rente, noget lavere end ved fastforrentede lån, så det kan være en fordel. Det er op til den enkelte at vurdere, hvad der er bedst.

Afdragsfrie lån

Dette kan næsten lyde for godt til at være sandt. Et lån uden afdrag, og det har dog også lokket rigtig mange danskere til at optage disse lån. Et afdragsfrit lån kan optages på både realkreditlån og banklån, og det betyder at man har en periode på op til 10 år, hvor man simpelthen ikke skal afdrage på lånet. Det kan der vel ikke rigtigt være nogen ulemper ved?

Men sandheden forholder sig desværre anderledes, for mange danskere glemmer, at lånet skal betales tilbage en dag og derfor har de ikke nogen plan, når de 10 år er gået. Man bør allerede fra første dag, sørge for at have en plan, der kan hjælpe en til at skabe overblik og være i stand til at afdrage, når den afdragsfri periode er udløbet. Ydelsen hver termin er ganske høj på et afdragsfrit lån, så det kommer ofte bag på dem, der har taget sådan et lån. Det er meget vigtigt, at man har en økonomi, der kan klare denne forhøjede termin, ellers kan man blive fanget i en uheldig situation, hvor man ikke kan betale sin gæld.

Afdragsfrie lån er dog ikke uden sine fordele. Det giver jo selvsagt en del luft i økonomien, at man ikke behøver, at afdrage på sit lån i mange år. Den plads og luft i økonomien, kan man jo passende bruge på noget praktisk, således at man ikke står med håret i postkassen, når lånet skal betales tilbage. Det eneste man skal betale i den afdragsfri periode, er renten, som er ganske beskeden.

Et afdragsfri lån kan være en rigtigt god løsning i forskellige situationer, men skal blot sørge for at planlægge fra dag ét, hvordan man vil betale det tilbage, når den afdragsfri periode er udløbet.

Kviklån

Der er en type lån, som mange mennesker ikke vil røre med en ildtang. Kviklånet har fået et ufatteligt dårligt ry, på grund af uansvarlige danskere, der optager lån som de ikke råd til. Et kviklån er en type lån, som optages uden om banker og realkreditinstitutter. Man kan låne uanset ens økonomiske situation og sågar hvis man er registreret i RKI, selvom det dog ikke kan anbefales.

Et kviklån kræver ingen sikkerhed eller redegørelse, for hvad lånet skal bruges til, så det giver en masser frihed for låntageren. Det kommer dog ikke uden omkostninger, da renterne på et kviklån er blandt de højeste overhovedet. Dette er fordi lånet er beregnet til at skulle betales tilbage i en fart. Det typiske kviklån løber ikke længere end en månedstid, for ellers bliver omkostningerne simpelthen for høje.

Det kan være en god læsning, hvis man står i akut pengenød og skal have penge i en fart, ellers bør man nok overveje andre muligheder – lån mere om dettte lån her.

Lån altid med omtanke

Hvis du er i en situation, hvor du overvejer, at optage et lån, så kan det være en meget god ide, at sammenligne ÅOP på de forskellige lån. ÅOP står for Årlige Omkostninger i Procent og er de udgifter du har om året ved lånet. Det er noget, som kan have stor indflydelse på beslutningsprocessen.

Uanset hvilket lån man tager, så er det vigtigt, at det passer til ens økonomi, så man ikke ender i en uheldig situation. Der er for mange danskere, der ender i økonomisk ruin, fordi de har haft uorden i økonomien. Sørg for, at det ikke sker for dig.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

!