Ekspertlån

Lån fra 3.000 til 75.000,- kr

 

trustpilot-5-star

9,6 ud af 10

Ansøg om lån nu

Omlægning af dine lån

Skal dit realkreditlån lægges om?

Hvis du er boligejer og har et fastforrentet lån, kan du udnytte eventuelle rentefald til at omlægge lånet, så du får en lavere rente. Det betyder for dig, at du sparer penge på den månedlige ydelse, og samtidig kan du slippe af med en eventuelt restgæld, hvis du har sådan en. Mange boligejere kan have megen gavn af at lægge deres lån om, og det behøver faktisk ikke være så kompliceret som det lyder.

Hvis du har et fastforrentet lån, kan du læse mere om dine muligheder for at lægge dit lån om her. Der kan nemlig være mange penge at spare ved løbende at gå sin økonomiske situation efter i sømmende.

Om omlægning af lån

Betegnelsen ”en konvertering” bruges også for at beskrive en låneomlægning af et fastforrentet lån. Når du lægger dit lån om, så indfrier du ét eller flere lån for til gengæld at optage et nyt, som dækker de gamle lån. Dette koster typisk nogle penge rent administrativt, men hvis vilkårene er rigtige, kan det betale sig, da du sparer tilstrækkeligt – eksempelvis i renter. Der er dog stor forskel på, hvorvidt det kan betale sig at omlægge et lån.

Hvis du overvejer en konvertering, så er det absolut vigtigste, at du tager et kig på din økonomi. Du kan eventuelt overveje at tage en snak med din bankrådgiver, som kan give dig uvildig økonomisk rådgivning. Det kan være meget kompliceret at finde rundt i de forskellige lån, og her kan det være en enorm fordel at få rådgivning af en fagperson. Som privatperson kan det være meget svært at gennemskue markedet og finde de bedste muligheder.

Hvornår kan det betale sig?

Der er visse scenarier, som du bør være opmærksom på, hvis du overvejer, om det kan betale sig at lægge et lån om.

Det første scenarie, som du bør være opmærksom på, er hvis renten stiger med mellem 1,5-2,0 procent eller mere. I så fald kan du få reduceret din restgæld, hvis du vælger en låneomlægning. Til gengæld vil din månedlige ydelse også stige en smule.

Det andet scenarie er, hvor du bør gå dine lån efter, er hvis der sker en væsentlig ændring i dine behov. Det kan for eksempel ske, at du ønsker at bygge til, renovere rum i huset eller købe en ny bil.

Det tredje scenarie er, hvis du har opnået en stor friværdi i dit hus. Det kan enten være sket, fordi du har afdraget på lånet længe, eller fordi der har været en væsentlig prisudvikling i området, siden du købte huset. Under alle omstændigheder kan en større friværdi i dit hus betyde, at det er relevant at kigge på en låneomlægning.

Det sidste scenarie, som er relevant i forhold til en konvertering, er hvis du har haft afdragsfrihed i 10 år. Når denne afdragsfrihed ophører, vil det medføre en stor stigning i din ydelse, og her kan det være relevant at undersøge, om det måske kan betale sig at lægge lånet om.

Forskellige typer låneomlægning

I forhold til låneomlægning er der generelt tre forskellige muligheder, som er værd at undersøge – nedkonvertering, opkonvertering eller skrå konvertering.

Det er aktuelt med en nedkonvertering af et fastforrentet lån, hvis renten er faldet markant. Her er det muligt at nedkonvertere et højt forrentet lån til et med en lavere rente. Dermed spare du penge på renterne, og du får ligeledes også en nettoydelse, som er lavere. Dette er den mest populære type konvertering, og dermed også den mest almindelige.

Der er tale om en opkonvertering, hvis du ønsker at erstatte et lån med lavkuponrente med et lån, som har en højere kuponrente. Her er det vigtigt at nævne, at en kuponrente er obligationernes pålydende rente) En opkonvertering er nyttig, når renten stiger, og du vil fastfryse boligens gæld på et lavere niveau. Hvis renten stiger vil kursen på fastforrentede lån nemlig falde. Dette betyder i praksis at du kan indfri obligationerne til en lav kurs i forhold til dengang du optog lånet. På denne måde kan du få sænket din restgæld i boligen. Ulempen ved denne type konvertering er, at du skal betale en højere ydelse på dit lån, og at du derudover ikke kan være helt sikker på, at renten virkelig falder.

En skråkonvertering betyder, at du ændrer et flekslån til et fastforrentet lån (eller omvendt). Her skal du især være opmærksom på, at din risikoprofil ændrer sig, hvis du vælger denne type konvertering. Der er desuden også en del andre forskelle mellem flekslån og fastforrentede lån, så det kan være en god idé at tage en grundig snak med en rådgiver, før du træffer nogen beslutninger på dette område.

Det kan være kompliceret at lægge et lån om, men der kan også være mange penge at spare. Tal med din rådgiver, hvis du tror, at én af disse konverteringer kan være relevante i forhold til din økonomiske situation.

Hvad koster en låneomlægning?

Det er svært at give en præcis pris på omlægningen af et lån, da prisen kommer an på mange forskellige faktorer. Dette skal du selvfølgelig medregne, når du vurderer, om det kan betale sig at lægge lånet om. Som udgangspunkt bør du dog ikke forvente, at det koster under 10.000 kroner at lægge dit lån om, da der er en del omkostninger forbundet med omlægningen.

Du kan til en vis grad selv påvirke omkostninger, hvis du fravælger de gængse udgifter til kurssikring eller differencerente. Hvis du fravælger disse ting, vil det betyde, at du ikke ved præcist, hvor meget du skal afdrage med i fremtiden. Dette er i høj grad en smagssag, og nogen føler ikke at det er et problem, mens andre føler, at det er en stor tryghed at kende det præcise beløb til afdrag.

Hvis du gerne vil kende det præcise afdragsbeløb, så er det med andre ord en god idé, hvis du betaler lidt ekstra for omlægningen af lånet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

!