Ekspertlån

Lån fra 3.000 til 75.000,- kr

 

trustpilot-5-star

9,6 ud af 10

Ansøg om lån nu

Lån penge som studerende

Studielån eller ej?

Livet som studerende er ikke altid en dans på roser, og det er især økonomien, som er svær at få til at hænge sammen for de fleste. Vi er heldige at bo i et privilegeret land, hvor man har mulighed for at modtage støtte under uddannelsen, men det kan være svært at overleve på SU alene.

Det er især studerende i Danmarks mest populære studiebyer, som kan risikere at opleve problemer med økonomien. Det skyldes primært, at huslejen i disse byer er så høj, at en stor andel af den månedlige husleje. Her kan det være fuldstændig umuligt at overleve på SU alene.

Ikke alle kan hente hjælp hjemme

Nogen studerende er så heldige, at de kan hente hjælp hjemmefra. Flere og flere forældre vælger eksempelvis at investere i en lejlighed til deres børn, som de kan bo i imens de studerer, mens andre vælger at give en smule økonomisk hjælp undervejs.

Det er imidlertid langtfra alle forældre, som hjælper deres studerende undervejs i studiet. For nogen er der tale om en principsag, da de unge mennesker skal lære at stå på egne ben, men det for andre simpelthen skyldes, at der ikke er råd. Under alle omstændigheder kan det være særdeles svært for disse unge at få deres økonomi til at hænge sammen.

Muligheden for fritidsjob

Mange unge vælger at få et fritidsjob, som kan spæde økonomien op, mens de er under uddannelse. Dette kan være en god måde at undgå studielån, hvis man har energien til at passe studie og job på én gang. Nogen studerende er også så heldige, at de kan få et fritidsjob, som er relevant i forhold til deres studie, men dette er ofte et fåtal.

På nogen studier lægges deres meget vægt på studierelevant arbejde, og det betyder ofte frivilligt arbejde eller ulønnet praktik. Dette kan for mange gøre det umuligt at have et lønnet arbejde også. Andre ønsker bare at fokusere 100% på deres studie, så de kan opnå bedst mulige resultater, og derfor fravælger de at arbejde.

I nogle af Danmarks største studiebyer, er det et velkendt problem, at der ikke er nok studiejob i forhold til antallet af studerende i byen. Det skyldes, at universitet tiltrækker så mange unge, at der er enorm stor efterspørgsel på job. I praksis betyder dette, at studerende ikke kan finde et job, selvom de ønsker det.

Hvad koster et studielån?

I modsætning til de fleste andre lån koster det ikke noget at oprette et studielån. Med andre typer lån er det almindeligt, at man skal betale et oprettelsesgebyr, men dette er ikke tilfældet med et studielån. Man kan låne omkring 3.000 kroner om måneden, og renten er 4%, mens man stadig læser.

Når man er færdig med studiet, skal lånet betales tilbage. Her falder renten til 1%, hvilket et ekstremt lav. Generelt findes der ikke andre lån, som kan matche den rente. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at renten stiger til 8%, hvis man ikke overholder sine tilbagebetalingsaftaler.

Hvor meget man skal afdrage med hver måned, afhænger af gældens størrelse. Det er desuden også gældens størrelse, som afgøre, om man skal afdrage på lånet igennem 7,5 eller 15 år.

Er studielån en god idé?

Som udgangspunkt er det sjældent en god idé at optage gæld, men eksperter peger faktisk på, at et studielån i mange tilfælde kan betale sig på grund af den lave rente. Som tidligere nævnt finder man ikke et billigere lån på markedet, og dermed kan det være en fordel af udnytte lånemuligheden.

Hvis du er studerende og overvejer et studielån, så bør du være opmærksom på, at du kan låne op til ca. 3.000 kroner hver måned, hvor du er studieaktiv. Der kan dog blive tale om, at det er muligt og låne ekstra, hvis man eksempelvis er forsørger eller lignende. Her er det dog vigtigt også at bemærke, at der ikke er nogen lånetvang. Du kan eksempelvis også sagtens låne mindre, hvis du kan leve for mindre. Hvis du låner flere tusinde hver måned i alle de år hvor du studerer, så kan det nemt løbe op i mange penge. Dette kan føles som en hæmsko den dag, hvor du får dit første job.

Betal dit studielån tilbage

Du påbegynder tilbagebetalingen af dit studielån, når du er færdig med dit studie. Du vil automatisk modtage et brev fra SU-styrelsen, når det er tid, og her vil du også få mulighed for at se hele din tilbagebetalingsplan. Ofte skal du kun afdrage med et mindre beløb, hvilket også betyder, at det nemt kan være en lang tilbagebetalingsperiode.

I forhold til et studielån, er det imidlertid vigtigt at bemærke, at det også er tilladt for dig at lave frivillige indbetalinger. Dette kan du gøre når som helst, og det er gratis. Mange vælger at benytte sig af denne mulighed, så de hurtigere kan slippe af med deres gæld og betaler mindre i rente. Et lille ekstra afdrag på lånet kan være en og investering, hvis du har penge til overs.

Skal jeg afdrage ekstra på mit lån?

Som tidligere nævnt har du mulighed for frivilligt at indbetale ekstra penge for at afdrage din studiegæld, hvilket kan være en kæmpe fordel, hvis du gerne vil være gældfri hurtigt. Det dog vigtigt at nævne, at det langtfra altid er en god forretning.

Du må ikke afdrage ekstra på dit studielån, hvis du har gæld andre steder. Dette skyldes, at studielånet har den laveste rente, og derfor bør det ikke være din førsteprioritet, at få dette lån ud af verden. Hvis du har anden gæld, bør denne gæld være din førsteprioritet – især hvis det er kviklån, eller andre typer af dyre lån. Først når disse lån er væk, skal du overveje at give ekstra opmærksomhed til dit studielån.

Studielån er heldigvis generelt så billige, at renteudgifterne er marginale, så længe du overholder din afdragsordning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

!